MAT PÅ MALTA:
Det har vært tradisjon på Malta alltid å bruke ferske råvarer, derfor har rettene - også på restauranter - vært bestemt av årstidene.
Selv om drivhus nå gjør det mulig å få mange typer grønnsaker året rundt, er tendensen i maltesisk matlaging fremdeles å lage retter som er typisk for årstiden når råvarene er ferske i produksjon.
Maltesisk mat minner i hovedtrekk om den maten man blir servert i andre middelhavsland.
Den italienske innflytelsen er tydelig, men trekk fra gresk og nord-afrikansk matlaging er også merkbare. Den afrikanske påvirkningen kommer tydeligst frem i søtsaker, hvor honning og mandler er viktige ingredienser. Honning har jo også vært et viktig produkt i maltesisk næringsliv i århundrer.
Restaurantene på Malta har internasjonale menyer, men mange legger stor vekt på fisk- og sjødyr-retter og på pizza og pastaretter som er et resultat av den italienske påvirkningen.
En restaurant på Malta - nærmere bestemt i Mosta- serverer bare autentisk tradisjonell maltesisk mat.
En kjøttfavoritt på Malta er kanin, som har århundrelange tradisjoner på øya.
Alt på 16- og 1700-tallet ble kaniner satt ut, nettopp for å kunne jaktes på - for salg og til mat. Det er ellers få naturlig ville dyr som kan skaffe kjøtt på Malta.
Eksempler på retter man ofte finner på maltesiske menyer:
-Parmaskinke med melon, grillet sverdfisk med grønnsaker og poteter, Fritterte blekksprutringer, reker i filodeig, kongereker med røkelaks, squashgrateng, ulike salater og pastaretter, Kylling med grønnsaker og urtestekte poteter, Kaningryte med tomatsaus, grønnsaker og poteter.
Det har vært tradisjon på Malta alltid å bruke ferske råvarer, derfor har rettene - også på restauranter - vært bestemt av årstidene.
Selv om drivhus nå gjør det mulig å få mange typer grønnsaker året rundt, er tendensen i maltesisk matlaging fremdeles å lage retter som er typisk for årstiden når råvarene er ferske i produksjon.
Maltesisk mat minner i hovedtrekk om den maten man blir servert i andre middelhavsland.
Den italienske innflytelsen er tydelig, men trekk fra gresk og nord-afrikansk matlaging er også merkbare. Den afrikanske påvirkningen kommer tydeligst frem i søtsaker, hvor honning og mandler er viktige ingredienser. Honning har jo også vært et viktig produkt i maltesisk næringsliv i århundrer.
Restaurantene på Malta har internasjonale menyer, men mange legger stor vekt på fisk- og sjødyr-retter og på pizza og pastaretter som er et resultat av den italienske påvirkningen.
En restaurant på Malta - nærmere bestemt i Mosta- serverer bare autentisk tradisjonell maltesisk mat.
En kjøttfavoritt på Malta er kanin, som har århundrelange tradisjoner på øya.
Alt på 16- og 1700-tallet ble kaniner satt ut, nettopp for å kunne jaktes på - for salg og til mat. Det er ellers få naturlig ville dyr som kan skaffe kjøtt på Malta.
Eksempler på retter man ofte finner på maltesiske menyer:
-Parmaskinke med melon, grillet sverdfisk med grønnsaker og poteter, Fritterte blekksprutringer, reker i filodeig, kongereker med røkelaks, squashgrateng, ulike salater og pastaretter, Kylling med grønnsaker og urtestekte poteter, Kaningryte med tomatsaus, grønnsaker og poteter.